Funda Funda
 
Tips bij zoeken koophuis

Hoe koop je op deze hectische woningmarkt een nieuw huis? Hier enkele tips om te zorgen dat ook jij straks kunt verhuizen naar je droomhuis! Op zoek naar een huis? Het valt niet mee om te slagen in deze markt. Want hoe zorg je nu dat het huis dat je hebt gevonden ook jouw droomhuis wordt. Grijp je constant mis? Baal je als een stekker omdat je droomhuis al weer verkocht is? Hier tips om je goed voor te bereiden.

Financieel

Begin bij het begin: maak een afspraak met onze erkend hypotheekadviseur of je eigen financieel adviseur en onderzoek wat je maximaal mag lenen. En niet onbelangrijk: bepaal zelf wat jij zou willen lenen. Je mag misschien meer lenen dan dat je zelf zou willen. Als een verkoper kan kiezen dan kiest hij voor een koper met het laagste voorbehoud financiering en de kortste termijn. Niet alleen het hoogste bod telt in de onderhandelingsstrijd maar ook de voorwaarden! Goede voorbereiding is dus een eerste stap!

Woonomgeving

Waar wil je wonen? Wat is belangrijk bij een nieuwe plek! Wist je dat er meer mensen hun huis weer gaan verkopen vanwege het feit dat de buurt tegenvalt of de woning toch niet aan hun huidige wensen voldoet?

Oriëntatie buurt

Ga rondrijden en vooral ook lopen in de buurten waar jij wel zou willen wonen. Kijk of je mensen kent die je wat meer kunnen vertellen over de mensen die hier wonen. Wat kunnen zij je vertellen over deze buurt. Uiteindelijk wil jij je happy voelen in je nieuwe buurt! Als je een huis hebt gevonden heb je doorgaans geen tijd meer om je hier in te gaan verdiepen. Snelheid is immers geboden!

Huis

Wat vind je belangrijk aan een nieuw huis? Maak een lijstje met o.a. voorkeursstijl, staat van onderhoud, grootte, zonligging van de tuin, isolatie voorzieningen, aantal kamers, uitbouw mogelijkheden etc etc. (Tip: wist je dat een tuin op het noorden ook heel zonnig kan zijn?) Als je je droomhuis hebt gevonden ben je vaak verliefd en de kans dat je je uitgangspunten vergeet is heel groot.

Het zoeken kan beginnen: maak een profiel aan op Funda en wacht iedere dag op het nieuwe aanbod in je mailbox!

Marktkennis

Je ziet iedere dag wat er nieuw op de markt komt. Als je deze bijhoudt krijg je een goed beeld van de markt en ben je goed voorbereid om je droomhuis te kopen!

Bezichtigingen

Ga zoveel mogelijk huizen bekijken, hierdoor krijg je een heel goed beeld van wat je kunt kopen voor je geld. Je kunt je geld immers maar 1 keer uitgeven. 

Belangrijk: Besteed bij iedere bezichtiging aandacht aan:

  1. Locatie – waar ligt het huis
  2. Staat van onderhoud – is het bouwkundig goed of moet je nog al wat gaan doen en wat gaat dat ongeveer kosten
  3. Courantheid – als je het huis weer wil verkopen, ook in een andere markt, vind je dan snel een andere koper
  4. Bestemmingsplan – zijn er plannen in de directe omgeving die van invloed zijn op je woongenot?

Ga onderzoek doen.

De verkoper heeft meldingsplicht maar jij als koper hebt onderzoeksplicht. Ga er niet van uit dat de verkoper alles vertelt; hij behoeft niet alles te vertellen. Is alles juridisch goed vastgelegd? Hoe is het met de bodemvervuiling, zijn er andere hinderlijke zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn. Etc etc Neem hier de tijd voor!

Goed gevoel bij een huis?

Leg je lijstje met wensen en eisen er nog eens naast. Nog steeds blij? Doordat je goed bijgehouden hebt wat er te koop en verkocht is in deze buurt kun je nu een inschatting maken van de waarde en kun je ook snel handelen. Want dat is wat in deze markt vaak noodzakelijk is om van een huis jouw droomhuis te maken; snel kunnen beslissen! Is de vraagprijs reeel, veel te hoog of is de vraagprijs eigenlijk best laag. Ook goed om in te schatten of het een populair huis is. Dat bepaalt namelijk ook of je snel moet handelen of wellicht een paar dagen kunt nadenken. Op basis van dit alles kunnen wij/als aankoopmakelaar samen met jou de onderhandelingsstrategie bepalen en namens jou uiteindelijk een bod doen. Tip: Natuurlijk vergeten we niet te kijken naar de lijst met zaken en denken aan de ontbindende voorwaarden!

Heb je overeenstemming over de prijs en de voorwaarden?

Dan moeten de afspraken vastgelegd worden in een koopovereenkomst. De verkopende makelaar maakt deze koopovereenkomst op met de zaken die we hebben afgesproken tijdens de onderhandelingen. Controleer deze akte goed! En vergeet niet: je hebt pas een huis gekocht als de koopakte door de verkoper en door jou als koper is getekend. Een mondelinge overeenkomst zegt dus niet zoveel.

Ga aan de slag met de aanvraag van je hypotheek en wij houden de data voor de ontbindende voorwaarden voor jou in de gaten!

Op de datum dat je eigenaar wordt gaan we samen eerst naar het huis voor de eindinspectie en opnemen van de meterstanden. Is het huis nog zoals je het hebt afgesproken? Er kunnen gekke dingen gebeuren! Zo nee dan moet je dat gaan regelen met de verkoper c.q. zijn makelaar. Ga vervolgens naar de notaris, teken de leveringsakte, krijg de sleutel en…ga heel erg blij zijn!

Mochten er achteraf toch nog onverwacht probleem zijn? Dan nemen wij contact op met de verkoper c.q. zijn makelaar en ga samen kijken of we het probleem kunnen oplossen!

En…blijf vooral heeeel lang genieten van je nieuwe huis!

Om zeker niet te vergeten!

De verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkoper en niet van de koper! Wil jij een eigen aankoopmakelaar die jou helpt bij het zoeken en kopen van je droomhuis? De Jong makelaardij heeft de juridische en bouwkundige kennis in huis, onderhandeld dagelijks, weet wat er speelt in de woningmarkt en kan je helpen om te zorgen dat ook jij snel kunt verhuizen naar je droomhuis!

Deel via social media